Jaap Berghuis Jaap Berghuis

Jaap BerghuisMusic - a never ending pleisure   
 
Muziekles was in mijn jeugd niet vanzelfsprekend. In de naoorlogse jaren golden andere prioriteiten. Het was daarom bijzonder dat we bij ons thuis de kans kregen om een instrument te bespelen. En dat is mee bepalend geweest voor de invulling van mijn vrije tijd en voor mijn kijk op kunst en cultuur. 
 
Mijn eerste muzikale verkenning verliep via de alom bekende blokfluit. Daarna volgde het harmonium, het ‘traporgel’, dat vroeger in menige huiskamer stond. Vervolgens kreeg ik les op het orgel van de Hervormde kerk in mijn geboorteplaats Warffum. Daar begon mijn echte verkenning van koraal- en literatuurspel. En op mijn 16e werd ik zomaar organist in de Hervormde kerk van Usquert. Het was best spannend, die eerste keer een gemeente begeleiden! Tot mijn 22e heb ik daar iedere zondag het Van Oeckelenorgel bespeeld. 
 
In mijn opleiding aan de Kweekschool voor Onderwijzers werden in de muzieklessen van Evert Westra nog andere muzikale vaardigheden ontwikkeld. In de jaren daarna was ik organist in de Hervormde kerk van Holten en Markelo, waar ik meer dan 25 jaar werkzaam ben geweest. In die periode haalde ik mijn diploma Kerkmuziek III, met de bevoegdheid voor organist. Ook nam ik improvisatieles bij Hayo Boerema, toen nog organist in Winterswijk. Daarnaast heb ik workshops improvisatie gevolgd bij Jos van der Kooy. 
 
Sinds mijn verhuizing naar Eelde ben ik een van de pianisten in de zondagse dienst in de Van Mesdag kliniek te Groningen. De gemeentezang wordt er begeleid op een prachtige vleugel. En het is niet louter klassiek wat de klok slaat. De boys houden ook van het lichtere genre. 
 
Naast Vries en Eelde speel ik op andere plekken in de regio. Ik heb weer orgelles genomen en speel dan op het fantastische Martini-orgel in Groningen bij Eeuwe Zijlstra. Zo blijkt maar weer: het is een ‘never ending pleisure’ voor wie ooit besmet werd met het virus van de muziek.   
 
Jaap Berghuis
terug